Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-03@02:35:02 GMT

آزمایش یک ماه نورد در دره مرگ

تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۴۵۷۱۵۶۶

آزمایش یک ماه نورد در دره مرگ

‍‍‍‍‍‍

یک استارت آپ مستقر در کالیفرنیا به نام "استرولب"(Astrolab) نمونه اولیه یک ماه نورد را توسعه داده است و قصد آن نیز ارسال این ماه نورد توسط برنامه آرتمیس ناسا به ماه است.

به گزارش ایسنا و به نقل از آی ای، ماموریت بدون خدمه آرتمیس ۱ قرار است کپسول اوریون را به سمت ماه ببرد تا اطمینان حاصل شود که این کپسول و موشک حامل آن هر دو برای انجام یک ماموریت دارای خدمه آماده هستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اولین ماموریت دارای خدمه ناسا، آرتمیس ۲ نام دارد که در آن در سال ۲۰۲۴ فضانوردان به مدار ماه سفر خواهند کرد و اگر همه‌چیز طبق برنامه پیش برود، آرتمیس ۳ پس از سالها بار دیگر پای انسان‌ها را در سال ۲۰۲۵ به قمر زمین باز خواهد کرد اگرچه با توجه به گفته‌های بازرسان کل ناسا احتمال آنکه این پرتاب در سال ۲۰۲۶ انجام شود بیشتر است. اما تمرکز در حال حاضر بر آرتمیس ۱ و آماده‌سازی موشک و کسپول آن است.

جالب است بدانید استارت آپ "استرولب" تحت حمایت و پشتیبانی "کریس هدفیلد"(Chris Hadfield) فضانورد نامی سابق ناسا اداره می‌شود. به گفته وی آنها در حال آزمایش وسیله نقیله " اکتشاف و لجستیک انعطاف پذیر"(FLEX) خود برای استفاده از آن در آینده برای حمل بار و فضانوردان به ماه هستند.

شرکت استرولب طی بیانیه‌ای گفت: هدفش ارائه ناوگانی از سطح نوردهای "اکتشاف و لجستیک انعطاف پذیر" به بازار است تا وسیله مورد نیاز برای پشتیبانی از حضور پایدار انسان در ماه و مریخ را فراهم کند.

ماه‌نورد این شرکت ظرفیت حمل ۱۵۰۰ کیلوگرم بار را دارد و می‌توان آن را یا از راه دور یا توسط یک تا دو فضانورد هدایت کرد. ماه‌نورد می‌تواند یک محموله را جایی برداشته و آن را از مکانی به مکانی دیگر منتقل کند و به نوعی درست همانند یک ربات انبار عمل می‌کند.

"جارت متیوز"(Jaret Matthews) بنیانگذار و مدیر عامل استرولب گفت: برای اینکه بشریت واقعا در مسیری پایدار در خارج از زمین زندگی کند و کار کند، باید یک شبکه حمل‌ونقل کارآمد و اقتصادی از سکوی پرتاب تا پایگاه نهایی وجود داشته باشد. در حال حاضر، یک شکاف در آخرین گام وجود دارد و استرولب برای پر کردن آن در حال اقدام است.

شرکت استورلب اظهار کرد که ماه نورد آنها کاملا نیازهای ماه نورد توسعه یافته توسط "لاکهید مارتین" و "جنرال موتورز" که Lunar Terrain Vehicle" (LTV)" نامیده می‌شود، را برآورده خواهد کرد.

نسل جدیدی از ماه‌نوردها که با همکاری دو شرکت "لاکهید مارتین" و "جنرال موتورز" محقق خواهد شد، می‌تواند توسط فضانوردان برنامه "آرتمیس" به منظور گسترش و پیشرفت اکتشاف در سطح ماه استفاده شود. شرکت‌های "لاکهید مارتین" و "جنرال موتورز" در حال همکاری برای تولید یک ماه‌نورد نسل جدید برای برنامه "آرتمیس" ناسا هستند. این کاوشگر که "Lunar Terrain Vehicle" (LTV) نامیده می‌شود، نه تنها قادر به جابجایی فضانوردان خواهد بود، بلکه به طور خودران نیز فعالیت خواهد کرد.

تصاویر نشان می‌دهد که این ماه‌نوردها دارای یک کابین تحت فشار هستند، به این معنی که فضانوردان می‌توانند سفرهای بسیار طولانی‌تر را با آنها به راحتی انجام دهند. این ماه‌نوردها قادر به فعالیت در زمین‌های ناهموار و مقاومت در برابر دمای شدیدا متغیر ماه هستند که می‌تواند از ۱۳۸ درجه سانتیگراد در حضور نور خورشید به منفی ۱۶۲ درجه سانتیگراد در شب یا در سایه برسد. این قابلیت نه تنها به آنها امکان می‌دهد تا مناطقی مانند قطب جنوب ماه را کاوش کنند، بلکه در شب‌های ۱۴ روزه ماه نیز که باعث از بین رفتن باتری‌ها و وسایل الکترونیکی وسایل نقلیه دوران ماموریت‌های "آپولو" می‌شد، زنده خواهد ماند.

این شرکت اخیرا آزمایش مقیاس کامل نمونه اولیه ماه نورد اکتشاف و لجستیک انعطاف‌پذیر را در صحرای کالیفرنیا در نزدیکی "دره مرگ" انجام داده است. دره مرگ، دره‌ای بیابانی کالیفرنیای جنوبی واقع در کالیفرنیای شرقی است. طی این آزمایش این شرکت عملیات‌های سرنشین دار و تله رباتیک و همچنین عملکرد حرکتی ماه نورد در زمین‌های دشوار بیابانی را آزمایش کرد. هر ربات که بتواند در حوزه وسیعی از فضای اطراف، توسط یک سامانه رایانه‌ای یا هر پردازشگر دیگری از فرمانده خود فرمان گرفته و کنترل شود، در شمار تله‌رباتیک به حساب می‌آید.

"کریس هدفیلد"، عضو هیئت مشورتی شرکت استرولب گفت: در حال گذر از دوران آپولو که انسان بر اکتشاف متمرکز بود به جایی که اکنون بشر قصد دارد برای دوره‌های طولانی‌تری در ماه زندگی کند، هستیم و بنابراین تجهیزات باید تغییر کنند. وقتی در جایی مستقر می شویم، فقط نیاز نداریم مردم را از یک مکان به مکان دیگر ببریم، بلکه باید سخت افزار، محموله، تجهیزات پشتیبانی زندگی و موارد دیگر را نیز جا به جا کنیم. اگر ماه روی نقشه صاف باشد، بزرگتر از آفریقا است و یک منبع زمین شناسی کاملا دست نخورده است. وسایل نقلیه‌ای مانند اکتشاف و لجستیک انعطاف پذیر نشانگر عصر جدیدی است که در آن ما یک سیستم زمین-ماه را داریم.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: ماهنورد ماه ماه نورد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۷۱۵۶۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کشاورزی در ماه و مریخ: مزرعه‌داری در ورای مدار زمین، امکان‌پذیر است

غزال زیاری: در ژانویه ۲۰۱۹ با فرود سطح‌نشین چانگ‌ای ۴ (Chang'e ۴) روی سطح ماه، محموله‌ای هیجان‌انگیز به تنها قمر کره زمین رسید که خبر از ماجراجویی جدیدی در فضا می‌داد: این محموله شامل دانه‌های چهار گونه گیاهی بود که محققان قصد داشتند تا آن‌ها را در سطح ماه رشد و پرورش دهند.

جوانه زدن یک دانه پنبه در آن زمان، توجه زیادی را به خود جلب کرد، اما نکته مهم‌تر از جوانه زدن، رشد گیاه است. اگر گیاهانی که در سطح ماه رشد می‌کنند، کمتر از سطح زمین محصول بدهند یا ضعیف‌تر و شکننده‌تر باشند، بشر با مشکل بزرگی در پیشرفت فضایی خود مواجه خواهد بود.

با گذشت بیش از چهار سال، حالا نتایج مهمی از این آزمایش منتشر شده است. از قرار معلوم به‌رغم تمام موانع پیش‌رو در ماه و مریخ، ممکن است پرورش مواد غذایی تنها مشکل موجود نباشد و باید این را در نظر داشت که همه این بررسی‌ها در روزهای ابتدایی‌اش است.

موانع پیش‌رو چیست؟

لازم به ذکر است که Chang'e ۴ در مأموریتش سعی نکرد تا دانه‌ها را در خاک قمری رشد دهد. آزمایش‌های مختلف حکایت از آن دارند که این کار گرچه ممکن و شدنی است ولی بسیار سخت خواهد بود. هدف از انجام این آزمایش، بررسی این موضوع بود که آیا محیط ریزگرانشی و تشعشعات زیاد در سطح ماه برای رشد گیاهان مشکل‌ساز خواهد شد یا خیر.

تأکید اصلی این آزمایش روی بررسی جاذبه و گرانش ماه قرار داشت؛ چراکه درهرصورت اگر تابش خورشید بدون فیلتر اتمسفر به گیاهان آسیب برساند، همیشه می‌توان راهکارهایی برای حل این مشکل یافت؛ ولی تغییر نیروی رو به پائین گرانش، چالش به‌مراتب بزرگ‌تری به نظر می‌رسد.

خوشبختانه گویا نیازی به مداخله این‌چنینی وجود ندارد و حتی این گرانش کم، ممکن است در جبران برخی مشکلات دیگر که فراتر از مشکلات روی کره زمین هستند، به کمک دانشمندان بیاید.

ساخت شرایط ماه روی زمین

در ژوئن سال ۲۰۲۳، نتیجه اولین مقایسه گیاهان روی سطح ماه با گیاهان روی زمین توسط تیمی از دانشگاه چونگ کینگ منتشر شد و جزئیات بیشتری دراین‌باره در دسترس قرار گرفت. در شرایطی که Chang'e ۴ کار خود را در ماه انجام می‌داد، نویسندگان مقاله، دانه‌هایی را مشابه آنچه به ماه فرستاده بودند، در یک آزمایشگاه در شرایطی مشابه، در خاکی یکسان و دما، رطوبت و فشار هوایی مشابه با ماه کاشتند.

دریکی از این مقالات در این رابطه می‌خوانیم: «ما کشف کردیم که گرانش یک‌ششم g در ماه، باعث افزایش سرعت جوانه‌زنی بذرها می‌شود.» (جاذبه در سطح ماه، ۶ برابر ضعیف‌تر از شتاب جاذبه در سطح زمین است).

برخلاف گزارش‌های منتشره در آن زمان، تنها یکی از دانه‌های پنبه روی سطح ماه جوانه زد و در دانه‌های دیگر خبری از جوانه نبود؛ ولی در آزمایشگاه روی سطح زمین، گیاهان کلزا و دانه‌های پنبه هم جوانه زدند.

بزرگ‌ترین تهدید برای نهال‌های جوانه‌زده در سطح ماه، شب‌های طولانی ماه بود که حدود ۹ روز زمینی بعد از فرود Chang'e ۴ آغاز شد. دمای ماه به ۵۲- سانتی‌گراد کاهش یافت و از همین رو دمای محیط آزمایشگاهی روی زمین هم کاهش یافت تا با شرایط طبیعی ماه مطابقت داشته باشد و حدود ۱۸ روز زمینی، خبری از گرما نبود.

در کمال تعجب، نهال جوانه‌زده روی سطح ماه، همچنان سبز و صاف بود تا اینکه نور و گرما دوباره به سطح ماه بازگشت؛ اما در همین زمان، نهال‌های داخل آزمایشگاه سطح زمین، مرده بودند و به رنگ زرد و سیاه در آمده بودند؛ اما نهال رشد کرده در سطح ماه، از دومین روز قمری هم جان سالم به در برد، هرچند که روند رشدش متوقف شد و محققان دلیل این اتفاق را کمبود اکسیژن در محفظه‌اش می‌دانند.

محققان به این شک کردند که گرانش پایین ماه باعث ایجاد مقاومت در برخی از گیاهان قطبی در برابر یخ‌زدگی شده؛ اما متأسفانه نهال پنبه در شب دوم قمری مرد و در طول پنج روز قمری هیچ‌کدام از بذرهای دیگر جوانه نزدند.

نویسندگان دلیل جوانه نزدن سه گونه گیاهی دیگر را به خاطر قرار گرفتن آن‌ها در دمایی بالاتر از دمای مناسب این گیاهان در پنج روز اول می‌دانند.

در کنار موانع موجود باید این را در نظر داشت که کشاورزی در ماه مزایای متعددی دارد و مشابه با کشاورزی زیر آب، عاری از آفات و علف‌های هرز خواهد بود و درنتیجه نیازی به مواد شیمیایی برای کنترل این آفات وجود نخواهد داشت.

آزمایش‌های انجام‌شده در ایستگاه فضایی بین‌المللی حکایت از آن دارد که گیاهان برای رشد و حتی میوه دادن به جاذبه نیاز چندانی ندارند. بااین‌حال، این گیاهان از هر لحاظ دیگری در شرایط بهینه هستند. این واقعیت که پنبه در جاذبه کم ماه، توانایی غلبه بر سرما را دارد، کشفی است که قطعاً بسیار ارزشمند خواهد بود.

توانایی کشت‌وکار در پایگاه‌های مریخ، حتی مهم‌تر از کشت‌وکار در ماه خواهد بود. چراکه حمل‌ونقل مواد غذییا از سطح کره زمین به ماه گرچه هزینه زیادی خواهد داشت ولی شدنی است؛ اما حمل غذا به مریخ به‌مراتب سخت‌تر و چالش‌برانگیزتر خواهد بود. با در نظر داشتن اینکه گرانش مریخ تقریباً دو برابر گرانش ماه است، می‌توان امید داشت که کاشت گیاهان در مریخ هم شرایط مشابهی داشته باشد.

منبع: iflscience

۵۴۵۴

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901339

دیگر خبرها

  • پیکر مطهر شهید ۲۵ ساله پس از ۳۸ سال شناسایی شد
  • چرا حضور مجدد انسان در ماه سخت است؟
  • سالانه ۲ میلیارد آزمایش پزشکی در کشور انجام می شود
  • «قلیان اکسیژن» در مرحله آزمایش است/ برای نتیجه‌گیری زود است
  • شروع تست‌های دریایی ناو هواپیمابر نسل بعدی چین
  • ادعای کره جنوبی درباره ارتباط کره شمالی و جنبش حماس
  • چین آزمایش بزرگترین ناو هواپیمابر خود را آغاز کرد
  • تمامی چاه‌های آب باید استاندارد باشند
  • کشاورزی در ماه و مریخ: مزرعه‌داری در ورای مدار زمین، امکان‌پذیر است
  • هوش مصنوعی زندگی‌ها را نجات می‌دهد/ کاهش ۹۰ درصدی مرگ و میر بیماران قلبی